Hasat
Hasat veya toplama, şarap yapım sürecinde ilk adımdır. Meyve olmadan şarap olmaz ve üzümden başka hiçbir meyve, elde edilen içeceği korumak için yeterli alkol sağlamak için yıllık güvenilir miktarda şeker üretemez ve diğer meyvelerde doğal, dengeli şarap yapmak için gerekli asitler, esterler ve tanenler yoktur. Aslında bakıldığında bu gayet tutarlı bir temel.
Şarap için üzüm hasadı söz konusu olduğunda zamanlama önemlidir. Kaliteli bir şarap için üzümlerin olgun olması, ancak fazla olgunlaşmamış olması gerekir. Üzüm hasadı için en uygun zaman, üzümün çeşidine ve istenilen şarap tarzına göre değişir. Genel olarak beyaz üzümler genellikle kırmızı üzümlerden daha erken hasat edilir. Üzümler hasat edilmeye hazır olduklarında genellikle elle toplanırlar. Bu, şarap üreticilerinin yalnızca en kaliteli üzümleri seçmesine ve kabuklarına zarar vermemek için bunları nazikçe işlemesine olanak tanır. Şarap üretimi için ilk adım burada son bulduktan sonra ikinci adıma geçiliyor;
Kırma ve Presleme
Kırma işlemi üzümler hasat edildikten ve şarap imalathanesine nakledildikten sonra, tipik olarak sıralanır ve yok edilir. Bir sonraki adım, şıra denilen suyu serbest bırakmak için üzümleri ezmektir. Üzümleri ezmek için kırıcı-sapma makinesi veya manuel kırıcı kullanmak da dâhil olmak üzere kullanılabilecek birkaç yöntem vardır.
Presleme işleminde ise Üzümler ezildikten sonra, suyu katılardan ayırmak için tipik olarak şıra preslenir. Bu, sepet presi, vidalı pres veya mesane presi gibi çeşitli yöntemler kullanılarak yapılabilir.
Üzümden elde edilen şerbete serbest şerbet denir ve en kaliteli şerbettir. Bazı şarap üreticileri, serbest dolaşan suyu, basın şarabı adı verilen katılardan çıkarılan meyve suyuyla karıştırmayı seçebilir. Serbest dolaşan meyve suyu ve pres şarabın karışımı, istenen şarap tarzına bağlı olacaktır. Üzümlerin suyu çıkarıldıktan sonra şarap üretimi için fermente edilmeye hazırdır. Spesifik fermantasyon süreci, üzümün türüne ve istenen şarap tarzına bağlı olacaktır. Bu işlemlerin ardından üçüncü adıma geçilir;
Fermantasyon
Fermantasyon, mayanın üzüm suyundaki şekerleri tüketip alkole dönüştürmesiyle meydana gelen kimyasal bir tepkime işlemidir.
İki tür fermantasyon vardır: birincil fermantasyon ve ikincil fermantasyon. Birincil fermantasyon, alkolün çoğunun üretildiği süreçtir ve tipik olarak tanklarda veya fıçılarda gerçekleşir. Malolaktik fermantasyon olarak da bilinen ikincil fermantasyon, birincil fermantasyondan sonra meydana gelen ve şaraptaki keskin tadı olan malik asidi daha yumuşak tadı olan laktik aside dönüştüren bir süreçtir.
Spesifik fermantasyon süreci, üzümün türüne ve istenen şarap tarzına bağlı olacaktır. Beyaz şaraplar tipik olarak kırmızı şaraplardan daha düşük sıcaklıklarda fermente edilir. Fermantasyon sırasında, şarap üreticisi fermantasyonun ilerlemesini izleyecek ve şarabın istendiği gibi gelişmesini sağlamak için sıcaklık, pH ve diğer faktörlerde gerekli ayarlamaları yapacaktır. Fermantasyon tamamlandıktan sonra, şarap, tatlarını ve özelliklerini geliştirmesine izin vermek için tipik olarak fıçılarda veya tanklarda yıllandırılır. Yıllandırma süresi, şarabın türüne ve istenen tat profiline göre değişebilir. Tüm bu işlemlerin ardından son aşamaya geçilir;
Yaşlandırma
Fermantasyon tamamlandıktan sonra, şarap, tatlarını ve özelliklerini geliştirmesine izin vermek için tipik olarak fıçılarda veya tanklarda yıllandırılır. Yıllandırma süresi, şarabın türüne ve istenen tat profiline göre değişebilir. Fıçılarda yıllanan şarap, şaraba genç şarapta bulunmayan tatlar ve aromalar ekleyebilir. Fıçılar meşe, kestane ve akasya gibi çeşitli malzemelerden yapılabilir. Her ağaç türü şaraba farklı tatlar ve aromalar verebilir.
Fıçıların boyutu ve şekli de yaşlanma sürecini etkileyebilir. Daha büyük fıçılar, daha fazla oksijenin şarapla temas etmesine izin veren daha yüksek yüzey alanı / hacim oranına sahiptir. Bu, yıllandırma sürecini hızlandırabilir ve şaraba daha karmaşık tatlar ve aromalar verebilir. Öte yandan, daha küçük fıçılar daha düşük yüzey alanı/hacim oranına sahiptir ve şaraba daha konsantre bir tat profili verebilir.
Şarap üreticisi, yıllandırma sürecinde şarabı periyodik olarak tadacak ve arzu edildiği gibi gelişmesini sağlamak için gerekli ayarlamaları yapacaktır. Şarap istenilen derecede yıllandırıldıktan sonra şişelenip etiketlenir ve satışa ve keyifle tüketilmeye hazır hale gelir.
Davetlisiniz
Lezzetleriyle şarapları incelemek ve keyifli zaman gerçirmek için ister tesisimizde isterseniz bağ evimizde bizlere misafir olabilirsiniz.